Veel gestelde vragen

Wij krijgen regelmatig vragen van klanten. Bijvoorbeeld of u versvlees met brokken kunt combineren en hoe lang het bewaard kan worden.
Om u beter van dienst te kunnen zijn hebben we de meest gestelde vragen hieronder samengevat. Deze vullen wij regelmatig aan, dus hou deze pagina goed in de gaten!

Kunt u hieronder het antwoord op uw vraag niet vinden? Stuur ons dan een mail via deze pagina!


In principe kan dit, maar brokken worden anders verteerd dan versvlees. Brokken vragen een andere zuurgraad van de maag en hebben andere enzymen nodig dan versvlees.
Voor de vertering kunt u beter brokken en vers vlees niet tegelijk geven, zeker als uw huisdier een gevoelig verteringssysteem heeft.

Voor afwisseling kunt u het beste een dag of enkele dagen versvlees geven en dan weer een dag of enkele dagen brokken.
Bij sommige honden en katten geeft het geen problemen om te mengen.

Als u graag brokken en versvlees wilt combineren, adviseren wij om geperste brokken te geven. De vertering hiervan ligt dichterbij de vertering van versvlees dan geëxpandeerde brokken.

Afhankelijk van uw visie en/of de kvv al groenten bevat, kunt u ook groenten toevoegen.
Katten hebben hier geen behoefte aan, maar bij honden kan het een goede aanvulling zijn.

Groenten worden alleen goed verteerd als u ze maalt/blendert of kookt. Een rauwe groentenmix heeft de voorkeur, omdat daar de voedingsstoffen beter in behouden zijn.

Naast groenten kunt u ook andere dingen geven, zoals knoflook (niet teveel i.v.m. risico op bloedarmoede), biogarde/melkkefir (als probiotica), gember, zaden, kiemen, geelwortel of visolie.
Een eitje, of twee eitjes per week wordt ook aanbevolen, daar zitten veel gezonde vitamines in.

Gluten (van het Latijnse gluten, lijm) is de naam van een groep eiwitten die, net zoals zetmeel, worden aangetroffen in het endosperm van granen (tarwe, rogge, gerst, spelt,teff, rijst, mais en haver) en de producten die ervan worden gemaakt.
Het eiwit van tarwe bestaat voor ongeveer 80% uit gluten. Durum (Triticum durum – een graansoort) wordtharde tarwe genoemd en heeft een bijzonder hoog glutongehalte. Gluten zijn niet in water oplosbaar en worden door de plant opgeslagen in de graankorrel om te dienen als reservevoedsel. Niet-granen, zoals wilde rijst, boekweit, quinoa, amaranth, sojabonen en zonnebloempitten bevatten geen gluten.

Gluten worden onderverdeeld in twee groepen eiwitten, de glutenines en de gliadines. Alleen de gliadinefractie van de gluten kan aanleiding geven tot coeliakie (gluten-intolerantie). Granen met weinig tot geen van deze gliadines (rijst, mais, teff) kunnen wel gegeten worden door mensen met coeliakie en staan daarom (onterecht) bekend als glutenvrij.

Als alternatief op versvlees zijn er gestoomde worsten. Dit zijn lang houdbare worsten die niet in de vriezer bewaard worden.
De worsten van Naturis bijvoorbeeld zijn compleet. Dat wil zeggen dat alle benodigde voedingsstoffen, vitamine en mineralen in deze worst zitten.

Deze worst is overigens ook uitermate geschikt om als beloning te geven!

Klik hier voor ons assortiment houdbare worsten.

Ja, dat is zelfs aan te raden. Hoe meer afwisseling, hoe minder kans op tekorten.
Uiteraard moet u wel goed opletten als u een huisdier heeft met bijvoorbeeld een allergie of gevoelige darmwerking.

Ja, dat kan prima. U kunt versvlees, ook wel een kvv maaltijd aanvullen met bijvoorbeeld een kippennek, of u kunt half kvv geven en de andere helft zelf samenstellen.

Als u de kvv goed wilt aanvullen, kunt u het beste bekijken wat de kvv niet bevat aan voedingsstoffen en vitamine/mineralen. Met hele producten kunt u de maaltijd daarmee dan aanvullen. Bevat de kvv bijvoorbeeld geen pens en/of vis? Dan kunt u ervoor kiezen om een dag met pens en een dag met vis in te lassen. Katten lusten meestal geen pens, een makkelijke aanvulling voor een kat is dan bijvoorbeeld eendagskuikens.

In veel gevallen kan dat prima. Uiteraard kan er wel verschil in zitten. Dit hangt ook van het merk af.
Enkele verschillen kunnen zijn;

  • Meer eiwit in het versvlees voor de kat
  • Minder tot geen granen en/of groenten in het versvlees voor de kat
  • Geen pens in het versvlees voor de kat
  • Minder bot in het versvlees voor de kat

Als u versvlees hebt zonder granen en groenten kan dat prima aan de kat gevoerd worden. Veel katten lusten geen pens, maar het is niet per se slecht voor ze.
Wel wordt aangeraden om katten (meer) rood vlees te geven, zoals hert en haas. Hier zit namelijk meer taurine in, iets wat voor katten een belangrijke voedingsstof is.

Dat is geen probleem, maar er zijn natuurlijk gezondere alternatieven. In de dierenspeciaalzaak kunt u vaak gedroogde vleesproducten vinden.
Gedroogde pensstaven, bullepezen, runderoren of rahwide kluiven zijn gezonde snacks en als beloningssnoepje/trainingssnoepje kunt u bijvoorbeeld ook stukjes kaas, fruit of kleine gedroogde vleesstukjes geven. Ook zijn de houdbare worsten van Naturis hier een goed alternatief voor.

Dat hangt er helemaal vanaf welk merk brokken en welk merk versvlees u neemt om te vergelijken. De vergelijking hieronder komt van het artikel Brok vs Rauw.
De vergelijking is gebaseerd op de aanbevolen hoeveelheid die de brokkenfabrikant opgeeft en voor versvlees hebben wij 2% van het lichaamsgewicht per dag aangehouden.

Kosten circa per dag (hond van 10 kg)
Dure brok: € 0,90
Kwaliteitsbrok: € 0,49
Goedkope brok: €0,25

Goedkoop versvlees: € 0,26
Biologisch versvlees: € 0,65
Zelf samenstellen: € 0,30 tot € 0,60

De bedragen hierboven zijn richtlijnen. Zoals eerder vermeld hangt dat af van het merk brokken en versvlees.

Dit is een persoonlijke kwestie. Wij zelf raden aan om bijvoorbeeld één keer per week maar een halve portie te geven. Dit komt de vertering alleen maar ten goede.
Tenslotte eten wij ook niet alle dagen even veel en even zwaar.

In de vriezer is versvlees zeker enkele maanden te bewaren, maar hoe langer het bewaard wordt, hoe meer voedingsstoffen er verloren gaan. Dit gaat echter niet heel snel.
In de koelkast wordt aangeraden om het zo snel mogelijk op te maken. Drie dagen is nog prima te doen. Katten kunnen wat eigenzinnig zijn en alleen vers ontdooid versvlees willen eten.

X